Рецепти

Зробив собі сковороду садж з диска від борони. Тепер можу насмажити м’яса відразу на велику компанію

Дуже люблю готувати на відкритому вогні. В теплу пору року, ні один суботній вечір не обходиться без якого-небудь блюда приготованого на свіжому повітрі. Плов, шурпа, м’ясо, овочі, риба – все це на живому полум’я стає ще смачніше й пахучіше.

Казан, та мангал з шампурами – до недавнього часу, все що було в мене з інвентарю. В принципі, цього цілком вистачало для задоволення більшості моїх потреб.

Але так було до тих пір, поки я не побачив в Ютубі відео-ролик з приготуванням їжі на сковороді садж. І все, бажання отримати таку диво-посуд не залишало мене.

Можна було купити готовий садж, але ми ж не шукаємо легких шляхів, і тому вирішено було виготовити його своїми руками. Благо покрокових інструкцій у мережі повно, так і всі необхідні матеріали з інструментом були в наявності.

Диск борони, невелика пластина металу, та невеликий пруток катанки – все що мені знадобилося для виготовлення сковороди.

Першим ділом, потрібно було заварити квадратний отвір в центрі диска і приварити ручки.

Латку вирізав з старого куточка

Навичками зварювання я не дуже володію, тому довелося просити допомоги у брата. Він все зробив в кращому вигляді.

Ручки вигнув з прутка катанной дроту.

Потім був самий важкий і довгий процес – зачистка диска від іржі. Пішло на це майже 2 години.
Спочатку сточив зварювальний шов, потім обдер іржу дротяною щіткою. Далі в хід пішла болгарка з зачистним диском. Закінчив зачистку ексцентрикової шліфмашинки.

Вийшло не ідеально, але мої вуха та руки більше не могли витримувати цю катування, тому залишив так як є.

Садж майже готовий, залишилося помити його і нанести “антипригарне покриття – змастити посуд маслом і прожарити на сильному вогні.
Але перед цим я вирішив садж ще й зачернить.
Зробив це одним хитрим способом. Так у старовину воронили металеві елементи зброї і спорядження, щоб вони не піддавалися корозії.

Суть методу полягає в тому, що оброблювана деталь нагрівається до кольорів мінливості, а потім натирається цибулею. У результаті метал покривається щільною темно-коричневою плівкою, яка захищає його від іржі.

Після чорніння цибулею, змастив садж рослинним маслом і гарненько прокалил на вогні.

Готовий до використання садж.

Головний і найбільш хвилюючий момент – випробування. Чи Не опиняться всі праці марними. Раптом все буде нещадно прилипати і підгоряти.

Хвилювався я даремно, до саджу взагалі нічого не прилипло і чудово приготувалося.

Картопля з салом вийшла відмінна. Трохи підгоріла звичайно, але це моя помилка. В кінці піддав вогню, дуже вже хотілося швидше спробувати.

А так, річ вийшла відмінна, задоволений їй як слон.
Трохи пристосуєтеся і можна стільки різної смакоти на ній готувати – від простої яєчні до яловичих стейків.

Related posts

Leave a Comment