Рецепти

Фальсифікації продуктів була актуальна навіть 100 років тому

Багато хто вважає що підробляти і розбавляти продукти харчування всякої “хімією” почали зовсім недавно, з початком прийшла до нас епохи капіталізму. А до цього все було якісне та натуральне.
У повоєнний час, аж до кінця 80-х, можливо так воно і було. В основному завдяки тому, що майже вся продукція виготовлялася на великих підприємствах, де був жорсткий контроль за якістю.

Але, в 20-х, 30-х роках минулого століття, на зорі становлення молодої республіки, проблема фальсифікації продуктів все ж мала місце бути. На доказ цього можу навести витяги зі статті, опублікованій в журналі “Делегатка” за 1927 рік.

З них можна дізнатися які добавки раніше підмішували в продукти і які давалися поради господиням для виявлення фальсифікату.

Дуже часто розбавляють продукт – молоко. Найбільш невинною добавкою була вода. Рідше підмішували борошно, крейда і крохмаль.

До маслу ж підмішували дрібно змелена крейда, варену картоплю, сало.

Товчений крейда був найпопулярнішою добавкою – його додавали навіть в борошно.

Ось як то так. Раніше продукти харчування розбавляли крейдою і крохмалем, а зараз бодяжать пальмовою олією. При цьому на здоров’я кінцевого споживача всім наплювати, прибуток куди важливіше.

Related posts

Leave a Comment