Дієта

Як правильно провести смачний зажорний день при зниженні ваги

  • Для мене “зажорний” день – це пироги з начинкою, наприклад з капусти або горбуші, це штрудель з яблуками, це чебуреки і пельмені, це смажена картопля – це ТЕ, що в буденні дні тижня з мого харчування виключено, а я ВИХОВАНА на недільних пирогах бабусі і мами! і в мені цей “свято живота” з дитинства – це тепло і затишок домашнього і сімейного вогнища, це відпочинок від праць.
  • Загалом, смакові звички у всіх різні, у мене ось такі, і це єдине, що залишилося з моїх колишніх уявлень про смачну їжу. Було колись-то ще морозиво, але тепер це ласощі мені абсолютно не подобається і я, до речі, зовсім з цього приводу не переживаю.

На колажі з

У “зажорний” день на моєму столі частенько бувають фаршировані млинчики, піца і плов. Плов – це завжди БАГАТО м’яса, моркви та цибулі, а рису – так собі, трохи. І це завжди смачно.

Загалом, дорогі марафонці-новобранці, напевно ви вже зрозуміли, що в “зажорний” день можна ВСЕ, про що душенька мріє:

  • торти (краще домашні, хіба можна домашній торт порівняти з тортом з магазину?),
  • пироги і пиріжки,
  • смажене,
  • солодке (якщо ще залишилася тяга до цього. А ще пам’ятайте, що солодке – це затримка рідини і ваші ваги це вам відразу продемонструють і на кілограм, і на два приросту, так що тричі подумайте, перш ніж є навіть у “зажорний” день щось солодке),
  • ковбасу (вона солона! – кілограм зайвої рідини вже стукає вам в двері!) і так далі.

Навіть у цей день думайте про наповнення недільних смачненького корисністю та заподіянням меншої шкоди для фігури. Наприклад, повернемося до плову. Я вже сказала, що в ньому завжди багато м’яса і овочів, а ось рису, який не є корисним під час зниження ваги, мало. Але навіть і в цьому є тонкощі: рис, по-перше, довгозернистий як на

Користуючись нагодою, поділюся рисовими секретами:

По-перше, рис не треба перетравлювати і при приготуванні того ж плову ми його закладаємо в останню чергу у вже готові м’ясо з овочами і нагрівання страви тут же варто вимкнути: рис дійде до потрібної кондиції сам, але не буде переварений.

По-друге, якщо відварений рис охолодити і почати його приймати через 8 годин після варіння, то більша частина крохмалю (тобто із-за чого рис вважається шкідливим і не корисним при схудненні) стане резистентним.

Що таке резистентний крохмаль?

  • Резистентний крохмаль – це крохмаль, стійкий до перетравлювання, а це означає, що наш шлунково-кишковий тракт не може його засвоїти і він стає просто-напросто їжею, розчинної ферментируемой клітковиною, для нашої кишкової мікрофлори. Ось такі пироги з коржиками, дорогі мої, і це дуже корисно при схудненні, так як цим ми оздоровлюємо кишечник і стимулюємо імунітет, а ми знаємо, що основна частина клітин імунітету мешкає саме в кишечнику.
  • Тобто, ще раз: резистентний крохмаль, будучи їжею для мешкають в кишечнику бактерій, оздоровлює його.
  • Кількість резистентного крохмалю в крохмалистих продуктах збільшується після їх охолодження, а разом з цим знижується і глікемічний індекс.
  • Резистентний крохмаль міститься, наприклад, в зелених бананах, в замороженому м’ясі ( на Ютубі у мене є ролик про це), у квасолі та інших бобових, у сорго і ячмені, в бобах, вареному і охолодженому картоплі і в СИРОМУ картопляному крохмалі, в перловій крупі і сочевиці.

Ось про картопляному крохмалі трохи розповім детальніше.

Завдяки багатому складу макро – і мікроелементів крохмаль здатний надавати благотворний вплив на весь людський організм:

  • знижує рівень цукру в крові
  • знижує рівень холестерину в крові
  • виводить з організму зайву рідину
  • покращує роботу імунної системи
  • налагоджує обмінні процеси в організмі людини
  • знижує рівень кислотності шлунка та багато-багато іншого.

Картопляний крохмаль, як ми знаємо, це білий порошок, схожий на звичайну муку і це один з найбільш концентрованих джерел резистентного крохмалю. І з цієї причини його можна приймати 1-2 столові ложки на день.

Картопляний крохмаль часто використовують в якості згущувача чи додають, наприклад, в смузі, в вівсянку або йогурт.

  • Дуже важливо не нагрівати картопляний крохмаль. Замість цього готуйте страву, а потім додайте картопляний крохмаль, коли страва охолоне.
  • Особисто я не вмію готувати такі страви, та й взагалі рідко використовую картопляний крохмаль при приготуванні їжі, тому особистим досвідом поділитися не можу. Але може хтось з вас, шановні марафонці, користується такими рецептами? Поділіться, будь ласка.

Чим корисний резистентний крохмаль?

Наукові дослідження довели, що резистентний крохмаль допомагає схуднути й зміцнити здоров’я серця, а також покращує контроль рівня цукру в крові, чутливість до інсуліну і здоров’я травної системи.
Так що намотати на вус, дорогі мої, що:

  • варена в мундирі картоплю і охолоджений – це велика користь,
  • охолоджений рис – це користь,
  • заморожений хліб і підсушений в тостері – це користь,
  • ЗЕЛЕНІ банани – це користь.
  • Суп-пюре з сочевицею – це користь,
  • Каша з перлової крупою – це користь!
  • Не відмовляйте собі в цих продуктах, просто готуйте правильно і ПРАВИЛЬНО приймайте і буде ваше харчування і смачним, і корисним для схуднення і здоров’я.

Але ще правило: зварені крохмалисті продукти після охолодження не можна розігрівати і тоді все буде добре. Виняток – хліб.

Охолоджений варений картопля гарний в салатах, в вінегретах або як гарнір до білкового страви (на моєму

Тепер про банани. Я вже виділила, що КОРИСНІ при схудненні саме зелені банани. Але зелені банани корисні при схудненні не тільки резистентним крохмалем, але і тим, що їх калорійність, порівняно зі зрілими бананами, ЗНАЧНО нижче.

До речі, ось і картинка про калорійності бананів за ступенем їх зрілості:

Тому при проведенні розвантажувального дня на бананах враховуйте їх зрілість і калорійність, а також фактор резистентності крохмалю.

Ось так несподівано для себе самої я з невеликої інформації про те, ЯК провести “зажорний” день, зробила повноцінну статтю.

Отже, в “зажорний” день МОЖНА ВСЕ, але до 15 годин!

А вже після цього часу треба повернутися до ПРАВИЛЬНОГО другого перекусу у вигляді ГІРКОГО шоколаду та напою з цикорію з молоком.

І, звичайно, вечеря теж у нас повинен бути корисним: білкове блюдо + овочі (парові, відварені, запечені).

Related posts

Leave a Comment